4 Nisan 2011 Pazartesi

PATLICAN DİZME (Mardin)

4 adet patlıcanı tek bir tarafından ince bir şerit halinde soyun. (Tek bir çizgisi olacak) Bir parmaktan biraz daha ince halkalar halinde dilimleyim. Yağda hafif pembeleşene kadar kızartın. Kızarttığınız patlıcanların yağının süzülmesi için kağıt havlunun üzerine alıp, soğutun. 4 adet çarliston biberi patlıcan halkalarının büyüklüğünde keserek yağda çok az kızartıp, patlıcanların yanına koyun.
350 gr kıymaya 1 küçük boy soğanı ve 2-3 diş sarımsağı rendeleyin. Yarım demet maydanozu (fazla geleceğini düşünürseniz daha az koyun), karabiber, tuz ve pul biberi ekleyip, köfte harcını yoğurun.
5 adet domatesi soyun. Kenarlarından ince halkalar halinde kesip bir tabağa ayırın. Domateslerin içini küp küp doğrayıp, borcam kabın içine her tarafını kaplayacak şekilde yayın.
Soğuttuğunuz patlıcanlardan bir tanesini elinize alarak avucunuzda hafifçe sıkarak fazla yağını alın.(Merak etmeyin, patlıcanın şekli bozulmaz) Patlıcanı yine eski şekline getirerek köfte harcından cevizden daha küçük bir parça alıp patlıcanın üzerine yerleştirin.(Köfteyi elinizle yassılaştırın) Onun üzerine bir domates halkası ve bir biber koyarak, bir patlıcan daha kapatın. Yine köfte harcı ve sırasıyla diğer malzemeleri koyarak borcam kabın içine yan duracak şekilde yerleştirin. Bu işlemi malzemeler bitene kadar aynen tekrarlayın.
Bütün malzemeler bittikten sonra, 1 yemek kaşığı domates salçasına çok az tuz ekleyip bir kasede sıcak suyla eriterek yemeğin üzerine eşit miktarda gezdirin. 250 derece ısıtılmış fırında köfteler pişene kadar tutun.
Not: Bu yemeği dilerseniz kabak ve patlıcan karışımından da yapabilirsiniz. Sırasıyla bir kabak, bir patlıcan şeklinde dizmeniz gerekiyor
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder