30 Mart 2011 Çarşamba

EV USULU PATLICAN SALATASI

Çukur bir kabın içine 1 çay bardağı Zeytinyağı'nı, 1 adet limon suyunu ve tuzu koyun. 1 kg siyah çekirdeksiz patlıcanları köz üzerinde veya kızgın saçta iyice pişirin. Bıçakla kabuklarını soyun. Soyulan patlıcanları hazırladığınız karışımın içine koyup, ağaç spatula ile iyice karıştırarak mayonez kıvamına getirin. Soğuk olarak servis yapın.

Not :
Domates, çarliston biberi, maydanoz, dereotu, salatalık, salatalık turşu, siyah zeytin ya da diğer yakışacak malzemelerle hazırlanan salata ile servis yapın
Afiyet olsun

TAVUKLU BOHÇA

Bir tencerede 1 adet doğranmış soğan ile 2 diş doğranmış sarımsağı sote edin. Üzerine 1 tatlı kaşığı salça, 1 adet kabukları soyulup doğranmış domates ile 2 adet doğranmış sivri biberleri de ilave edin. En son kuşbaşı doğranmış 1 paket tavuğu da ilave edip iki dakika soteleyin. Üzerine 1 bardak su ilave edip kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Bir kaseye dörde bölünmüş yufkayı onunda üzerine koparılmış yufka parçalarını ekleyin. Üzerine harcı ekleyip ağzını kapatın. Ters çevirip önceden yağladığınız tepsiye koyun. Üzerine beşamel sos (fırında karnıbaharlı patates tarifinden beşamel sos tarifini alabilirsiniz) ilave edin ve 1 dilim kaşar koyarak fırına verin. Bunu istediğiniz dört kere tekrarlayın.
NOT: isterseniz yufka yerine milföy hamuru kullanıp beşamel sossuz fırına verebilirsiniz.
Milföy hamurlarını biraz açın. Üzerine harcı koyup biraz kaşar peyniri serpip bohça gibi kapatıp tepsiye ters çevirerek koyun. Üzerine 1 adet yumurtanın sarısı sürün. Ve fırına verin
Afiyet olsun


SOYA SOSLU PİLİÇ

1 paket kuşbaşı doğranmış tavukları tencereye atıp ızgara yap. Üzerine 5 çorba kaşığı soya sosunu dök.1 dakika kaşıkla karıştırıp üzerine 2 bardak su döküp kaynatın. Daha sonra 1 paket soya filizini ekleyin ve suyunu çekene kadar bir süre pişirin. Üzerine tekrar 1 bardak daha su ilave edin ve çekene kadar pişirin. İsteğe göre1 bardak rendelenmiş kaşar ilave edin ve sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun

KARNABAHAR GRATEN (4 kişilik)

1 adet orta boy karnabaharı tuzlu suda haşlayın.Soğuduktan sonra çiçek çiçek ayırın.
Başka bir tencerede
150 gr margarini eritip,1 su bardağına yakın un ile kavurun. Un sararınca yavaş yavaş 6 su bardağı sütü ve tuzu ekleyin.Sosun içine karnabahar çiçeklerini alıp,karıştırın.Yağlanmış fırın tepsisine dökün.Üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini serpin.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp servis yapın.
Afiyet olsun

FIRINDA KARNIBAHARLI PATATES

1 orta boy karnabahar ile 1 bardak bezelyeyi birlikte haşlayın. Beşamel sos hazırlamak için 2 çorba kaşığı tereyağ ile 2 çorba kaşığı unu çırpın. Ardından 2 su bardağı sütü ilave edin. Tuz ve karabiberi de ekleyin. 3 adet patatesi kabukları ile dilimleyip yağlı tepsiye yerleştirin. Karnıbaharı çiçeklerine ayırıp patateslerin üzerine yerleştirip beşamel sosu üzerine döküp 50 gr rendelenmiş kaşarı da en üste ilave ettikten sonra önceden ısıtılmış fırına verin. Sıcak olarak servis yapın
Afiyet olsun

KABAKLI KEBAP (4 kişilik)

Fırını 175 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. 1 adet soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın.Bir kasede soğan, yarım tatlı kaşığı kırmızı biber, tuz, karabiber, 2 diş doğranmış sarımsak ,2 çorba kaşığı limon suyu ve 4 çorba kaşığı  zeytinyağını karıştırın.Bir fırın tepsisini yağlayın.4 adet kabağı iyice yıkayıp ayıkladıktan sonra uzunlamasına dilimler halinde doğrayın. Kabak dilimlerini tepsiye yerleştirip soğanlı karışımı üzerinde paylaştırın. Fırına verip orta bölmede 15 dak. kadar pişirin.Fırından aldığınız kabak dilimlerini bir servis tabağına yerleştirin. Üzerinde,2 çorba kaşığı limon suyunu gezdirip kıyılmış maydanoz ve dereotu ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

BEZELYELİ ETLİ BÖREK

Tencereye 1 çorba kaşığı margarini ve yarım çay bardağı sıvı yağı alarak, kızdıralım. Fındık iriliğinde doğranmış 250 gr. kuzu etlerini ilave edelim. Bıraktıkları suyu çekene dek kavuralım.2 adet dogranmıs soğanları ilave edip pembeleştirelim. Kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış  2 orta boy domatesleri de ilave ederek 5 dakika daha pişirelim.Tuz, karabiber ve ince ince doğranmış 1 demet maydanozu ekleyerek ateşten alalım.
Milföy hamurlarının ortasına etli harçtan bir miktar koyalım. Zarf şeklinde kapatarak ters çevirelim. Üzerine milföy hamurundan kestiğimiz şeritlerle süsler yapalım. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 220 dereceli fırında börekleri 5 dakika pişirelim. Isıyı 170 dereceye indirerek üzerleri kızarana dek pişirelim.
Afiyet olsun.

GÜVEÇTE MANTAR (2 Kişilik)

Yarım kg mantarı yıkayıp kağıt peçete ile silelim. Tavaya 3-4 çorba kaşığı sıvı yağı aktarıp, piyazlık doğranmış 1 orta boy soğanı ve küçük küçük kesilmiş bir diş sarımsağı hafifçe sararana dek kavuralım. Mantarları ikiye veya dörde keselim.Mantarları bıraktıkları suyu çekene dek kavuralım.2 adet çarliston biberi çekirdek yataklarını çıkarıp,küçük doğrayalım.Tavaya aktaralım.2 adet küçük boy domatesi küp şeklinde doğrayıp,ilave edelim.Birkaç kez çevirip,tuzunu ve karabiberini ayarlayalım.
Ateşten alıp güveç kaplarına dolduralım. Orta ısılı fırına sürelim.15 dk pişirerek servis yapalım.
Afiyet olsun

KARNIBAHARLI YUFKA BÖREĞİ

Önce tencereye az miktarda su koyarakyarım kg. karnıbaharı  ve 1 kase makarnayı ve bir tutam tuzu aynı suda haşlayarak suyunu çektirin.üzerine 2 diş sarımsak, 1 tutam maydanoz ve 1 tutam dereotunu da ekleyin. Diğer tarafta 2,5 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un ve biraz sıvıyağla akışkan birsos hazırlayın. Bir yufkayı fırın kabına yayın.Üstüne makarnalı karışımı boşaltın. 4 Çeri domatesleri doğrayarak üzerine yerleştirin. En son elinizle parçaladığınız dil peynirlerinide serpin. Kabın dışına taşmış yufka parçalarını üstüne kapatıp 180 derecede alt üst kızaranakadar pişirin. Ters çevirip dilimleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun

KABAK KÖFTESİ (4 kişilik)

1 çorba kaşığı Margarini bir tencerede eritin.İnce doğranmış 1 adet soğanı ekleyin.Pembeleşinceye kadar kavurun. 4 silme çorba kaşığı unu ilave edin.Unun rengi değişmeye başladığında azar azar yarım su bardağı sütü ekleyin.Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Sos kıvamına gelince tencereyi ateşin üstünden alın.
Tuzunu ve karabiberini ayarlayın.Yarım su bardağından 1 parmak daha fazla rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin.Bir avuç dolusu (yarımsu bardağı) ekmek içini eleyin.Haşlanmış ve rendelenmiş 3 adet kabağı  ilave edin.İyice karıştırın.
Karışımdan 1 çorba kaşığı alın. Kaşık şekli verdikten sonra kalan ekmek içine bulayın.Malzeme bitene dek bu işlemi tekrarlayın.
Hafifçe yağlanmış tepsiye dizin.190 dereceye ayarlanmış fırında 30 dk pişirin.Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun