15 Şubat 2012 Çarşamba

MERCİMEKLİ ERİŞTE

Bir tencerede 1 su bardağı  yeşil mercimeği, üzerine çıkacak kadar soğuk su 3-4 dakika kadar kadar kaynatın. Süzgeçten süzüp sıcak su ile yıkayın. (Pis suyu gitsin) Tencerede 2 orta boy soğanı yemeklik doğrayıp kavurun. Rendelenen 2 orta boy domatesi ilave edin. 3-4 dakika pişirin mercimekleri katın. Üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Mercimekler yumuşayınca 1 su bardağı erişteyi ve tuzu karıştırarak ilave edin. Erişteler de 10 dakika kadar pişince altını söndürün.
Öte yandan ayrı bir ufak tavaya
yağı koyup, eriyince üzerine 1 çay kasıgıtoz kırmızı biber, 1 çay kaşığı kuru naneyi ekleyip, 1-2 dakika pişirin. Bu sosu da çorbanın içine ilave edip, karıştırın.
Afiyet olsun.
Not: Erişteyi makarna temel hamuru ile açıp kendiniz yapabilirsiniz.

SÜTLÜ ÇORBA

Önce 1 litre sütü ve 2 bardak soğuk suyu tencereye koyun ve ocakta kaynamaya  bırakın Kaynayınca 1 su bardağı şehriye ekleyin. kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatın. Diger tarafta bir tavada 2 corba kaşığı tereyağ yada 3 corba kasığı sıvı yağda 1 cay kasığı kırmızıbiberi kavurun. Kavrulan kırmızı biberi corbanıza ekleyin.

Afiyet olsun

14 Şubat 2012 Salı

KİLİS KEBABI

Tencerenin içine yarım çay bardağı zeytinyağı boşaltılarak küçük kesme şeker büyüklüğünde 2 soğan ve 1 adet kırmızı biber doğranır, ateşte hafif soldurulur. Bir kabın içerisine 1 kilo kuzu etinden az yağlı kıyma konarak, içine yarım çay kaşıgı tuz ve karabiber ilave edilerek yoğrulur.5 adet patlıcanın  kabukları soyularak boydan ikiye kesilir ve kesilen patlıcanlar üçgen şeklinde doğranarak mangal veya ızgarada bir patlıcan ve erik büyüklüğünde yuvarlanan kıymalar çok hafif şekilde közlenir. Közlenen patlıcan ve etler kavrulmuş soğanların içine yerleştirilir. Üzerine yarım kilo  domates soyularak küçük küçük doğranıp üzerine dizilir. Ayrı bir kapta bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı toz biber ve yarım limon suyunun üzerine 2 su bardağı su ilave edilerek tencerenin içerisine yavaş yavaş dökülür ve ocakta yarım saat pişirilir. Piştikten sonra yarım çay kaşığı yenibahar üzerine dökülüp sıcak sıcak servis yapılır.

KREP

2 yumurtayı çırparken 1,5 su bardağı sütü ve 4 çorba kaşığı unu yavaş yavaş ekleyin. (peynirli kreplerde 4 dal maydanozu yumurtadan sonra ekleyin. tuz karabiberde ekleyebilirsiniz)

Krepleri 10 dakika bekletmek daha iyi olur.

Kızmış tavaya1 çorba kaşığı tereyağı koyup eritin daha sonra krep malzemesini döküp iki tarafını da kızartın. Daha sonra 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşarı içine ekleyerek rulo şeklinde sarın. Küçük küçük keserek servis yapın.

Afiyet olsun

MEVSİM MEYVELİ TART

Isıya dayanıklı borcamın tabanına tart hamurunu iyice ser. Bir parmak kalınlığında kenarlarından yükselt. Önceden ısıtılmış fırında 170derecede bisküvi rengini alana kadar pişir.

Pişirmeden önce:1/2 süt, 3 çorba kaşığı şeker, 6 çorba kaşığı un

Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 tatlı kaşığı margarin ilave edin.  Karıştırmaya devam edin. (ocağı kapattıktan sonra) Pişen tartın üstüne pişen kremayı dökün. (tart ile krema aynı ısıda olmalı)

Meyveleri dilimleyip kremanın üstüne dizin. 1 bardak su, 1 tatlı kaşığı nişasta ve 1 bardak tozşeker ile hazırladığınız jöleyi üstüne dökün.

ALİ NAZİK (GAZİANTEP

Pazarlarda satılan közleme kabında 4 adet orta boy patlıcan közlenir. Közlenen patlıcanların kabukları soyularak doğrama tahtasında ince ince kıyılır. Kıyılan patlıcanlar bir kasenin içine konularak içine bir 1 sarımsak ezilerek yarım kilo süzme yoğurtla karıştırılır. Ayrı bir küçük tencerede ya da tavada 300gr az yağlı kıymanın içerisine bir tutam tuz ile yarım çay bardağı zeytinyağı konularak suyu çekilene kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı pul biber konularak karıştırılır. Servis tabağına yoğurtla karıştırılmış patlıcanlar konur ve üzerine kavrulmuş kıymalar yerleştirilerek servis yapılır.

BÜRYAN - BURSA

1kg 250 gr Tavuk butu yıkanıp tencereye konulur, üzerini kapatacak kadar su ekleyip 30-45 dk kadar haşlanır. İçine biraz tuz atılır. 1 küçük soğan küp küp doğranır, üzerine 1 yemek kaşığı margarin ve yarım yemek kaşığı sıvıyağ eklenip kavrulur. 1 kg pirinç, soğuk suyla yıkanıp, kavrulan soğanın üzerine dökülür kavurmaya devam edilir. Yarım yemek kasıgı tereyağı da eklenir. 2 adet domates soyulup doğranır. 3 adet biber de doğranır. Kavrulan pirinçler fırın tepsisine alınır. Biraz tuz attıktan sonra, üzerine haşlanan tavukları ve tavuk suyu pirinçlerin üzerine geçecek kadar eklenir. Boşluklara domates ve biberler eklenip 250 derecedeki fırında pişirilir. Piştiği suyunu çekmesinden anlaşılır.  10 dk dinlendikten sonra sunuma hazırdır.

PUDRA ŞEKERLİ YUFKA

1 adet yufkayı ikiye kesin. Parçayı boydan boya rulo yak. 2 parmak kalınlığında parçalar halinde kesin. Dik bir kaba 2 parmak yüksekliğinde su koyun. Kesilmiş dilimleri dik dik sulu kaba koyun. Diğer tarafta bir tavada 1 bardak sıvı yağı kızartın. Islanmış rulo yufkaları kurulayıp yağa atın ve kızartın. Kızarmış yufkalara toz pudra şekeri dökün.

Afiyet olsun.

FINDIK DİKMELİ TATLI (TRABZON-MAÇKA)

1 büyük bardak sütü ,1 yemek kaşığı tereyağı birlikte ısıtılıp, hamur yoğrulacak kaba alınır. 1 yemek kaşığı sirke, 1 çay bardağı ayçiçeği yağı, 2 yumurta, 1 fiske tuz ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir. 20  beze yuvarlatılarak nişastaya bulanır. 10 dk. dinlendirilen bezeler tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Araları nişastalanıp üst üste dizilir. 10 dk. beklenir. İnce açılan yufkanın üzerine bol şekerli 600gr. fındık serpilip oklava sarılıp büzülür. Oklava içinden çıkarılır. 2 parmak genişliğinde kesilir. Kesilen yer üste gelecek şekilde tepsiye dizilir. 300 gr. eritilmiş yağ kızgın haliyle üzerlerine eşit miktarda gezdirilip 170 derece fırında pişirilir. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
Şerbeti: 4 bardak şeker, 4,5 bardak su, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kaynatılıp az limon ilave edilerek soğumaya bırakılır.

ARNAVUT BÖREĞİ

1 kg pırasa soyulup yıkanıp ince ince doğranır. Tencereye alınıp sıvıyağ eklenir ve kısık ateşte kavrulur, az sonra yarım yemek kaşığı  salça eklenir. 1kg un elenip geniş bir kaseye alınır. Üzerine tuz eklenir, ortasına çukur açılıp elimizin dayanabileceği sıcaklıkta alabildiğince su eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Kavrulan pırasalar kenara alınıp soğumaya bırakılır. Hamur da 5dk  kadar dinlenmeye bırakılır. Yarım paket margarin, 1 kaşık tereyağı, biraz sıvıyağ birlikte eritilir. Eritilen yağ ile tepsi yağlanır. Dinlenen hamurun yarısını bezeler haline getirip, unlayıp oklavayla açılır. Küçük boyda açılan hamurların her biri eritilen yağ ile yağlanır ve üst üste konulur. Her katı ekledikçe elle büyütülür. Hamurun bir kısmı tepsinin alt katına konur, araya hazırlanan pırasa yayılır, kalan hamurla kapatılır. Malzemelerin dışarı çıkmaması için kenarları ince ince kıvrılır. Kalan yağ üzerine dökülüp yayılır. 200 derece fırında 40-45dk pişirilir.  

ARNAVUT YAHNISI

4 adet soğan soyulup, robotta kıyılır. 2 yemek kaşığı margarin ve sıvıyağı eklenir, kavrulur. Suyunu çekinceye kadar kavrulur 1,5 kg dana eti eklenir. Biraz karıştırıp kavurduktan sonra 2 yemek kaşıgı  salça eklenir. Etin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir, tuz koyulur, düdüklü tencerede 20-25 dk, normal tencerede 50 dk. kadar pişer.

HULİYA (TRABZON)

5-6 dilim bayat  trabzon ekmeği kare şeklinde kesilip tepsiyi kapatacak şekilde dizilir. 6-7 adet yürek karalahana doğranıp yumuşayıncaya kadar tuzlu suda haşlanır, süzülür. 200gr  Tereyağı eritilip, 5 diş doğranmış sarımsaklar eklenerek kavrulur. Bu yağın içerisine ekmekleri ıslatacak kadar su ilave edilip kaynatılır. Yarısı tepsideki ekmeklerin üzerine eşit miktarda kaşıkla gezdilirilir. Haşlanmış karalahana ıslatılmış ekmeklerin üzerine döşenir. Kalan yağlı su, lahanaların üzerinde gezdirilip 180 derecede 15-20 dk. fırınlanır.

ÇİKOLATALI SUFLE

8 adet yumurtanın beyazını kar haline gelene kadar karıştırın. Sarılarını da 120gr  toz şeker ile çırpın. 300gr bitter çikolatayı bonmari usulü eritip soğumaya bırakın. Hepsini karıştırın. 50 gr unu ekleyip puding kıvamına gelinceye kadar çırpın. 10 dakika karışımı buzdolabında dinlendirin. Sufle kaplarını yağlayıp bu karışımla doldurun. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 9 dakika pişirin.

Vanilya sosu için: 250 gr süt ve 30 gr şekeri kaynatın. 1 yemek kaşığı unu, 1 yemek kaşığı suyu, 1 paket vanilyayı ve 1 adet yumurta sarısını çırpın. Süzgeçten geçirip süte ekleyin. Karıştırıp suflenin üzerine döküp servis yapın.

Afiyet olsun.

ÇİKOLATA SOSLU TART

Cheesecake kabını iyice yağlayın. 100 gr tereyağını eritin ve ezilmiş 1,5 paket eti burçaklarına karıştırın. Kek kalıbının içine döşeyin ve iyice bastırın.  Bir kanın içine 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 bardak şekeri, 1 bardak yoğurdu, 2 paket beyaz peyniri, 1 tatlı kaşığı nişastayı, 3 adet yumurtayı döküp iyice karıştırın ve karışımı kalıba dökün. Daha önce ısıtılmış 140 derecelik fırında 1 saat benmari usulü(fırın tepsisine ¼ kadar su koyun. Kek kalıbını içine koyun. Onu da fırına koyun) pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ½ bardak süt ve 120gr bitter çikolata ile yaptığınız sosu kekin üzerine dökün. Buzdolabında soğumaya bırakın

Afiyet olsun.

ŞİVEYDİZ (GAZİANTEP)

Yarım kg. yağsız kuşbaşı kuzu Etine, üzeri kaplanacak kadar su ilave edin. Kaynayınca köpüğünü alınıp, nohut, tuz eklenip pişirilir. Temizlenen 1,5 kg etli taze soğan ve 1,5 kg etli taze sarımsakların beyaz kısımları 3 cm. boyunda enine doğranır. Pişen ete ilave edin, sebzelerin sekli bozulmadan yumuşayıncaya kadar yeniden kısık ateşte birlikte pişirin. Yumurta ilave edilin 3 su bardağı dolusu süzme yoğurdu  kısık ateşte devamlı karıştırılıp ısıtılır. Pişen etin su oranına göre, çorba kıvamında olacak şekilde ilave edin. Tuzu kontrol edilip bir taşım kaynatılır. Üzerine ısıtılmış yağın da kavrulan 1 yemek kaşığı dolusu kuru nane ile ilave edilir. 1 çay kaşığı karabiberi eklenir.

Afiyet olsun.

KABAK EKŞİSİ (KAHRAMANMARAŞ)

Doğradığınız 2 adet kuru soğanı  yarım bardak sıvı yağda kavurun. Önceden haşlanan yarım kg. kuşbaşı eti, kavurduğunuz soğana ekleyip içine 1 kase haşlanmış nohutu ve 2 adet doğranmış domatesi ekleyin. Et suyunu da ilave edip, 2 diş sarımsağı doğrayarak ilave edin. Orta hararetli ocakta 30-45 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine yarım çay bardağı sıvı yağda naneyi kavurup dökün.
Afiyet olsun