26 Nisan 2012 Perşembe

TEPSİ ORUĞU (ANTAKYA)

200 derecede boş fırın ısıtılır. Fırın tepsisine 1kg bulgur, 2 çorba kaşığı isteğe göre biber ya da domates salçası, 2 tatlı kaşığı kimyon ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulmaya başlanır. Bulgurun yumuşaması için ara ara suyla ıslatılır. Kulak memesi kıvamına gelen bulgura 500gr siyah et (makinede 2 kere çekilmiş) eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Et bulgura iyice karıştıktan sonra ¾ su bardağı un ilave edilir ve yoğrulmaya devam edilir. Dolgun ve kulak memesi kıvamına gelen bulgurun yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Boş olan fırın 200 derecede ısınmaya bırakılır. İç harç için 150gr. kıyma yağsız tavada kısık ocak ateşinde kavrulur ve üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen sıvı ayçiçeği veya fındık yağı) ilave edilir,1 adet ince ince doğranmış soğan ve 1 fiske tuz da eklenerek kısık ateşte harç karıştırılmaya devam edilir. Kavrulan kıymaya yarım demet maydanoz ve 1 çay kaşığı karabiber eklenerek kısık ateşten iç harç alınır. Hazırlanan iç malzeme üstüne dökülür. Kalan et ile yoğrulmuş bulgur iç harcın üstüne kapatılır ve el yardımı ile iyice bastırılır. Oruk fırına verilmeden baklava şeklinde kesilir, her baklava diliminin üzerine bıçak yardımı ile küçük kesikler atılır üzerine bir bardak zeytinyağı gezdirilerek fırına verilir. Fırının derecesi 160 dereceye ayarlanarak 30–40 dk pişirilir. Orak ortalama birer dilimden 25 kişiliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder