18 Ocak 2012 Çarşamba

ÇİLEKLİ BADEMLİ TART

125 gr tereyağı, bir tutam tuzu ve 80 gr pudra şekerini mikserle karıştırın.1 adet yumurta ve 250gr unu ekleyerek yoğurun. Folyoya sarıp 2 saat buzdolabında bekletin.
Hamuru unlu tezgahta 3 mm kalınlığında açıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. 24 cm çapındaki kelepçeli kabın kenar kısmını üstüne bastırmadan koyun. Kenarlarındaki fazla hamuru kesmeyin. Kağıdın üstüne yağlı kağıt serip nohutla kaplayın. 180 derecede ısıtılmış fırının alttan 2. Rafında 15 dakika pişirin. Kağıt ve nohutları alıp hamuru 8-10 dakika daha pişirin. Fırından çıkartıp kalıbın kenarındaki fazla hamuru kesip alın. Hamura ılık marmeladı ince bir tabaka halinde sürün.
150ml sütü, 125 ml kremayı, 40 gr şekeri, 20 gr kavrulmuş file bademleri bir bir taşım kaynatıp ateşten alın ve 15 dakika bekletin. 4 yaprak jelatini soğuk suda yumuşatın. Bademli sütü süzgeçten geçirip bir tencereye alın. 3 adet yumurta sarısını ekleyip karıştırın.
Tencereyi sıcak su dolu başka bir tencereye oturtup krema kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırarak 8-10 dakika ısıtın. Tekrar süzgeçten geçirip bir tencereye alın. Yumuşayan 4 yaprak jelatini içinde eritin. Hafif jölelenmeye başlayıncaya kadar buzdolabında bekletin. 250gr kremayı katı çırpın. Bademli kremayla karıştırıp likör ile tatlandırın. 10 dakika buzdolabında bekletin.
500gr çileği yıkayıp saplarını temizleyin ve kağıt havluda kurumaya bırakın. Kremayı kalıptaki hamurun üzerine yayın. Çileklerin düz tarafları alta gelecek şekilde kremanın üstüne hafifçe bastırarak yerleştirin.
4 yaprak jelatini soğuk suda yumuşatın.40ml likörün 1/3’ünü ısıtın. Suları sıkılmış jelatinleri iyice eritip kalan likörle karıştırın. Ve şurup ile tatlandırın. Buzdolabında hafif koyulaşıncaya kadar bekletip krema ve çileklerin üstüne yayın. Pastayı 2 saat buzdolabında bekletin. Bir tabağa alıp kelepçeyi çıkartın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder