18 Ocak 2012 Çarşamba

İçli köftenin içinin hazırlanışı:
Orta boy teflon bir tencerede orta ocak ateşinde 750
gr yağlı kıyma, yarım su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kavrulmaya bırakılır. Devamlı karıştırılarak yağını salması beklenir. Suyunu çekip yağını salmaya başlayınca, ince doğranmış 4 adet kuru soğan, kavrulan kıymaya ilave edilerek kısık ocak ateşine alınır. Soğanlar yumuşayıp, pembeleşip kıymayla özdeşleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Ortalama bu işlem 35-40 dakikayı bulabilir. Soğanlar et rengine dönüştürülür. (yakmamak koşuluyla ) küçük bir tavada üzerini geçen su ile 200 gram Antep fıstığı orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynayan fıstıklar soğuk sudan geçirilir ve kabukları tek tek soyulur. Kabuğu soyulmuş 200 gram Antep fıstığı, dişe gelebilecek şekilde ezilmiş 200 gram ceviz içi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı haspir (bir nevi safran) et rengine dönüşmüş kıymanın içerisine ilave edilip karıştırılır. 2-3 dakika daha tencerede kısık ateşte iç harcı harmanladıktan sonra ocak ateşinden alınarak soğumaya bırakılır. Köftelerin içine konmak için hazırdır.


Köftenin Yapılışı:
 Derin plastik bir kapta
500 gr yağsız kıyma, 4 su bardağı simit (ince bulgur), 4 su bardağı su ile ıslatılarak bir kenarda 10 dakika süre ile bekletilir. 1 adet dörde bölünmüş kuru soğan, 3 yemek kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir.   10-15 dakika ıslatılan simitler bir defa et makinesinde çekilir (İstenirse yoğurarak bu hale getirilebilir.) Çekilen köfteler el suya batırılarak tekrar özleşinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan özleşmiş köftelerden iki ceviz büyüklüğünde alınarak sağ işaret parmağı yardımıyla içi oyulur. (Parmak sabit kalıp köfteler sol el yardımıyla çevrilerek oyulmasına yardımcı olunur)

Oyulan köftelerin içine önceden kavrulmuş soğutulmuş kıyma doldurulup ağzı kapatılır. İki el yardımıyla uzun bir şekil verilir. Hazırlanan köfteler kızgın
zeytinyağında (Kızartma tenceresine konan yağ, köftelerin üzerine çıkacak şekilde miktar ayarlanmalı) pembeleşinceye kadar kızartılır. (Kızartılırken 3-4 taneden fazla atılmamalı, dağılır. Yağın içine az atarsanız daha başarılı olur) Kızaran köfteler kâğıt havlu açılmış bir tabağa çıkartılır. Yemeğin yapılışı ortalama 40-50 dakikadır. Adet bazında servis edilir.

NOT: Cacıklı Arap köftesinin köftesiyle, içli köftenin köftesi aynıdır. Bu köftelerden ekşili ufaklı köfte (analı kızlı köfte) baharat ilavesi yaparak yemekler üretilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder