4 Nisan 2011 Pazartesi

ÜÇ FARKLI KURU KÖFTE

1- Uygun bir kabın içine yarım kg az yağlı dana kıymasını,  1 adet yumurtayı, ıslatılıp sıkılan 2 dilim bayat ekmeği, 1 tatlı kaşığı tuzu,1 çay kaşığı karabiberi ,1 çay kaşığı kimyonu, kıyılmış 5 dal maydanozu ve rendelenmiş 1 iri soğanı ilave edip iyice yoğurun.  Köfte harcından ceviz büyüklüğünde kadar parçalar alıp elinizde yuvarlayıp silindir şeklini verin. Bir kaba koyduğunuz 4 çorba kaşığı Una bulayıp bol yağda kızartın.

2-1 kg yağlı dana kıyma, 1 adet rendelenmis sogan, 2 dilim ufalanmis bayat ekmek içi,1 yumurta, 2 adet haşlanmış patates, ince dogranmis yarım demet maydanoz, tuz, karabiber ve  1 tatlı kaşığı kimyonu derin bir kaba koyup yoğurun.
Köfte harcindan
ceviz büyüklügünde parçalar alip, parmak seklinde yuvarlayin.
Köfteleri kizdirilmis
2 su bardağı sivi yagda kizartin. Kuru köfteleri soguk olarak servis yapin
3- Makineden iki defa geçirilmiş yağsız 750 gr  kıymaya, soğuk suda ıslatılmış, sonra da iyice sıkılmak suretiyle suyu çıkarılmış 2 dilim iç bayat ekmek, rendelenmiş 2 ortaboy soğan, karabiber, 2 yumurta ince doğranmış 2 demet dereotu, iki tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber ve 2 diş dövülmüş sarımsak  katarak on dakika kadar yoğurun. Sonra bu kıymadan irice ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, hafifçe ıslatılmış avuç içinde yuvarlayarak şekil verin.
Köftenin şekillendirilmesi sona erince, bunları içinde kızdırılmış
1 su bardağı çiçek yağı olan tavaya atarak orta ısıdaki ateşte kurutmadan kızartın. Kızartma sırasında yağın yanmamasına dikkat edin.
Kızaran köfteleri bir kaba alın kapağını kapatarak, 2-3 dakika kadar dinlendirip yumuşamasını sağlayın ve servis yapın.
Afiyet olsun.

NOT:
*Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğrulurken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir.
* Artan köfteyi salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.
* Kuru köfte hamurunu küçük küçük yuvarlayıp kızartılarak üzerine birer kürdan batırılırsa, soğuk büfe için bir çeşit olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder